Zabpehelylisztes zsemle és kifli
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg zabpehelyliszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl víz
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál szezámmag (Ezt csak a zsemle tésztájába tettem.)
2 evőkanél olaj
A vizet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt.
A liszteket kimérem egy tálba, 15 másodpercre a mikroba teszem. Hozzáadom a sót, az olajat, az élesztőt és összegyúrom a tésztát.
Amikor a tészta összeállt, kiveszem a tálból és még 5 percig gyúrom. Langyos helyen, konyharuhával vagy megolajozott folpakkal letakarva 30 percig kelesztem.
Amikor lejárt az idő, újra átgyúrom a tésztát.
Ha zsömléket készítek, akkor egy vastagabb hurkát formázok és egyenlő nagyságú darabokra vágom. A darabokból kis cipókat gyúrok, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, nem túl közzel egymáshoz.
Ha kész a formázás és elrendeztem a zsömléket még 15-30 percet hagyom újra kelni.
200 fokon, 25 perc alatt készre sülnek.
200 fokon, 25 perc alatt készre sülnek.
Ha kiflit sütök, akkor az első kelesztés és átgyúrás után kerek formára nyújtom a tésztát (kb.1 cm vastag).
8 egyenlő részre vágom és az így kapott szeleteket külön-külön még vékonyabbra nyújtom. Majd a vastagabbik felüknél elkezdem feltekerni. A képen látható kiflik azért olyan vaskosak, mert ezt a második nyújtást elfelejtettem megcsinálni.
Szintén kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket úgy, hogy a feltekert háromszög csücske alulra kerüljön és ezek is pihennek 15-30 percet.
200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsülnek.
Szintén kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket úgy, hogy a feltekert háromszög csücske alulra kerüljön és ezek is pihennek 15-30 percet.
200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsülnek.
Szia Mónika!
VálaszTörlésSok és értékes információt, tanácsot és receptet olvastam blogodban.Szívesen olvasom ezután is.
Üdvözöllek:Hajnalka
Jól hangzik, elmentettem, a héten kipróbálom:)
VálaszTörlésTe pedig díjat kaptál tőlem, gyere érte:)