2010. november 12., péntek

Pénteki rovat - HÉTVÉGI MENÜAJÁNLAT

SZOMBAT
Zöldségleves
Rántott hal rizibizivel

A levesről egy képet teszek csak fel. Bármilyen zöldséggel készíthető, amit a gyerkőc szeret. Ami a lényeg, és már sokszor említettem, hogy gabona boltokban tudtok vásárolni tojásmentes levesbetétet.


Rántott hal 
Hozzávalók:
hal
zabtejszín
liszt
bármilyen friss vagy szárított zöldfűszer

A halat úgy érdemes kiválasztani, ha gyermek is eszik belőle, hogy minél kevesebb legyen benne a szálka. Nálunk nagyon bevált az afrikai harcsa filé és a pangasius filé.
A halat leöblítem, leitatom róla  a vizet, 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágom, majd megsózom a szeleteket.
1 doboz zabtejszínt beleöntök egy mélytányérbe, teszek bele egy csipet sót, fűszereket (rozmaring, kapor, petrezselyem, gyömbér, kurkuma, Kotányi grill halak fűszersó, stb.).
A tejszínhez annyi lisztet keverek, hogy sűrű palacsinta tészta állagot kapjak. Ha sok a hal és ez a panír kevésnek tűnik, akkor vízzel és még liszttel tudtok növelni a mennyiségen.
A legegyszerűbben úgy tudnám leírni, hogy párizsi bundát készítetek tojás nélkül.
Egy serpenyőben olajat melegítek, a szeleteket megforgatom a fűszeres bundában és kisütöm.



VASÁRNAP
Zöldséges rakott tészta 
Hozzávalók:
40 dkg darált hús (pulyka)
2 nagy szál répa
1 kisebb darab cukkini
1 nagyobb pritamin paprika
20-30 dkg gomba
5 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl 100% paradicsomlé
1 dl zabtejszín
1 csapott evőkanál keményítő
bazsalikom
tojásmentes durum tészta

A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a húst és megsütöm.
A zöldségeket megmosom, feldarabolom, a paradicsomot külön teszem.
Amikor a hús félig kész van, hozzáadom a zöldségeket és fedő alatt addig sütöm, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak.


A tésztát sós lobogó vízben kifőzöm. Én sokszor veszek különböző színű tésztát a fiúk miatt. Így sokkal izgalmasabb, hívogatóbb az étel. Miközben eszitek lehet találgatni, vajon milyen zöldségekkel színezhették a tésztát. Megfognak lepődni, hogy jé én most spenótot, céklát is eszem, mert a tészta azzal készült.
Kevés olajon illatozásig pirítom a fokhagymát, beleteszem a feldarabolt paradicsomokat, sózom, borsozom. Amikor levet enged, hozzáadom a paradicsomlevet és fedő alatt pár percig párolom. Közben a zabtejszínt elkeverem a keményítővel, majd a tűzről levett paradicsomhoz keverem, ekkor teszem bele a bazsalikomot is. Folyamatos keverés közben besűrítem a ragut.
Amikor kész átteszem a turmixgépbe és pürésítem.


Tűzálló tálat kivajazok, beleteszem a tésztát, rászedem a zöldséges húst és ráöntöm a paradicsomszószt.
180 fokos sütőben 25 perc alatt összesütöm.




DESSZERT
Morzsás süti
Hozzávalók:
2 db birsalma
2 db alma
10 dkg finom liszt
10 dkg zabpehely liszt
1 marék szeletelt mandula
10 dkg növényi vaj
16 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
1/2 dl narancslé
1 csapott evőkanál keményítő

Az almákat megpucolom, magházukat kiveszem. A felkockázott birsalmát beleteszem a tűzálló tálba ráöntöm a narancslevet, alufóliával lefedem és 180 fokos sütőben megsütöm.
A liszteket a cukorral, mandulával összekeverem, hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat és kézzel összemorzsolom. A tészta úgy jó, ha darabos marad, nem kell, hogy összeálljon!!!
Az almát is feldarabolom, összekeverem 2 evőkanál cukorral, fahéjjal és a keményítővel.
Amikor a birsalma kész hozzákeverem az almát, egyenletesen rászórom a morzsás tésztát.
180 fokos sütőben 30 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails