SZOMBAT
Sült hal színes pürével és fokhagymás-kapros tejszínnel
Hozzávalók:
60 dkg afrikai harcsafilé
Kotányi grill halak fűszersó
2 dl zabtejszín
1 teáskanál szárított kaprot
2 nagy gerezd fokhagyma
70 dkg krumpli
15 dkg növényi vaj
2 db közepes cékla
só
A húst megmosom, megtörlöm, 4 ujjnyi széles csíkokra vágom és mindkét oldalát megszórom fűszersóval. Fóliával letakarva, 15-30 percre visszateszem a hűtőbe.
A krumplit megpucolom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Amikor kész, leöntöm róla a vizet és 10 dkg vajjal összepürésítem, ha kell sózom.
A céklát héjában megfőzöm. Megpucolom, kisebb darabokra vágom és a maradék 5 dkg vajjal ebből is pürét készítek.
Serpenyőben olajat hevítek és a halakat oldalanként pár perc alatt megsütöm.
Végül jön a tejszínes szósz. 1 evőkanál olajon az apróra vágott fokhagymát addig pirítom, míg illatos nem lesz. Ekkor hozzáadom a kaprot, és pár másodpercig azt is hagyom az olajban illatozni, majd felöntöm a zabtejszínnel. Egyet rottyantok rajta és kész.
A krumplipürét a tányér közepére halmozom, ráteszem a halat, a halra ráteszek egy kevés céklapürét és a végén meglocsolom a fokhagymás-kapros zabtejszínnel.VASÁRNAP
Mandarinos sütőtök krémleves
Hozzávalók:
Fűszervajas pulykamell baconbe tekerve
Mandarinos sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
3 szál újhagyma
1 db nagy krumpli
2 dl zabtejszín
2 evőkanál méz
4 db mandarin
só
A tököt kettévágtam, magját kiszedtem. 180 fokos sütőben megsütöttem.
A hagymát feldaraboltam, kevés olajon megpároltam, hozzáadtam a megpucolt és felkockázott krumplit és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Megsóztam és fedő alatt puhára főztem a krumplit.
A megsült tököt kikanalaztam a héjából, hozzáadtam a krumplihoz és botmixerrel összepürésítettem.
Öntöttem még hozzá vizet, belefacsartam a mandarin levét, hozzáadtam a tejszínt, a mézet és összefőztem. Ha még így is sűrűnek tűnik, akkor vízzel lehet hígítani. Ha túl hígra sikerült, akkor kevés növényi tejjel elkevert keményítővel érdemes sűríteni.
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
1 csomag füstölt bacon
20 dkg növényi vaj
2 teáskanál szárított kakukkfű
1 dl fehér bor
1 dl fehér bor
só, bors
A húst megmosom, megszárítom és ujjnyi vastag szeletekre vágom. Párszor rácsapkodok a klopfolóval, megsózom és pihenni hagyom.
A vajat villával áttöröm, hozzáadom a sót, borsot, kakukkfüvet és alaposan elkeverem.
2 szelet szalonnát egymás mellé teszek úgy, hogy egy picit fedjék egymást. A baconre teszem a húst, azt megkenem a fűszervajjal és feltekerem.
Kisebb tepsibe szorosan egymás mellé teszem a húsokat, alá öntöm a bort és alufóliával letakarom.
180 fokos, előmelegített sütőbe teszem. 40 percig párolom, majd a fóliát levéve 10 perc alatt megpirítom a tetejét.
DESSZERT
Zserbó
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg növényi vaj
1 dl növényi tej
6 dkg cukor
1 cs. szárított élesztő
töltelék:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 nagy üveg sárgabaracklekvár
máz:
1 tábla étcsoki tortabevonó
Az élesztőt a langyos tejben, egy csipet cukorral megkelesztem. A vajat szétmorzsolom a liszttel, beleteszem a cukrot, az élesztőt és összegyúrom.
A tésztát 3 felé osztom, mindhármat egyenlő nagyságúra nyújtom. A tepsit kivajazom és beleteszem az első lapot. Megkenem lekvárral rászórom a cukros diót és befedem a következő lappal, a lekvárt és a diót ismét ráteszem, majd az utolsó lap is rákerül.
A tésztát egészen a tepsi aljáig megszurkálom villával és fél órát kelesztem.
180 fokon, 30 percig sütöm.
Amikor már langyos, a gőz felett felolvasztott csokit egyenletesen elkenem a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése