2011. augusztus 25., csütörtök

BOLUS - holland péksüti


Amint ígértem, itt a Kifőztük 3. különszámából az egyik kedvencem.
És lám-lám egy egyszerű tej- tojásmentes kalácsból megint egy csodás péksütemény.

Bolus
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,7 dl növényi tej
5 dkg növényi vaj
1 cs szárított élesztő
4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
Máz:
3 evőkanál barnacukor
2 teáskanál fahéj

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam, amit duplájára kelesztettem.
Újra átgyúrtam, és 9 részre osztottam. A tésztákat 2,5 arasznyi hosszúságú hengerré nyújtottam, majd beleforgattam a fahéjjal elkevert cukorba.
Az eredeti recept szerint vizes kézzel kell formázni, hogy a cukor kellően rátapadjon. Nekem anélkül is jól tapadt. Viszont a lisztes felületen történő formázást hagyjátok ki, mert akkor biztosan nem tapad a tésztára a cukor.
A formázást nem írom le, a képek magukért beszélnek.


Zsírpapírral bélelt tepsibe tettem a kalácsokat.
180 fokos sütőben, 17 percig sütöttem. 
Az eredetihez képest itt is van eltérés. 210 fokos sütőbe vízzel teli tálat kell tenni, és 15 percig sütni.
Az eltérés magyarázata egyszerű, elfelejtettem a vizet. :)) De így is nagyon finom lett.


2 megjegyzés:

  1. az alapreceptedet már magamévá tettem, nagyon finom kakaós csavart kalácsok és szilvás kagylócskák születtek belőle. Most a holnapi szabadtéri programokra is meglesz a kaja, köszi :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails