2011. augusztus 17., szerda

Kézműves - só liszt gyurma


A fiúk imádnak gyurmázni. A férjem retteg tőle, azt is mondhatnám, hogy gyurma fóbiája van. Utálja azt a piszkot ami vele jár. Párszor elő fordult az is, hogy Gergő ruhájáról a szőnyegre került, ő pedig beletaposta.
Ezért már nem is emlékszem mikortól (több éve), áttértem a házi készítésű gyurmára, azaz a só liszt gyurmára.

Mi kell hozzá? SÓ, LISZT, VÍZ, OLAJ.
Szerintem ezek a hozzávalók mindenkinél, mindig van otthon a kamrába. Amikor a fiúk gyurmázni szeretnének, kis türelmet kérek tőlük. 5 perc után már lázasan gyúrhatják a szebbnél szebb formákat.
A tészta arányait mindenki kipróbálhatja a maga ízlésének megfelelően. A legjobban elterjedt a fele-fele arány.
Én 2/3 - 1/3-ad arányban készítem el a gyurmát. 2 bögre liszt, 1 bögre só, 2 evőkanál olaj és annyi víz, amivel kelt tészta állagúvá válik a gyurma.


Amikor ráunnak összeszedjük a gyurmát, beleteszem egy zacskóba és 4-5 napig bármikor elővehető.
A só liszt gyurma színezésére itt találtok ötleteket.

2 megjegyzés:

  1. Szia
    Mi citromsavval csináljuk így: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav Több hónapig áll el (a mostani kb. 5 hónapos) a hűtőben.
    Egyébként nem is értem, miért vesznek az emberek gyurmát, ha ilyen jókat lehet készíteni....

    VálaszTörlés
  2. Jaj de jó ötlet. Én is kipróbálom a citromsavat.
    Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails