2011. január 13., csütörtök

Tejmentes főzelékek

Már többször írtam, hogy az én gyerkőceim csoda számba mennek, mert rajongásig szeretik a főzelékeket. Így most, könnyű lesz képekkel is igazolnom, hogy nincs vagy alig van különbség a tejjel vagy tejtermékekkel készült főzelékek és a növényi megfelelőjükkel készült főzelékek között.

Spenót főzelék
Hozzávalók:
1/2 kg mirelit spenót
1/2 l növényi tej
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál cukor

Az olajon megfuttatom az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadom a spenótot, cukrot, sót és felforralom.
A lisztet elkeverem a tejben. Folyamatos keverés közben hozzáöntöm a tejet a spenóthoz és sűrűsödésig főzőm.



Szárazbab főzelék
Hozzávalók:
szárazbab vagy konzerv
2 dl zabtejszín
liszt vagy keményítő
babérlevél
kevés ecet

A babot előző este beáztatom, ha konzervből készül a főzelék, akkor ezzel nem kell bajlódni és hamarabb is kész a főzelék.
A babot felteszem főzni, hozzáadom a sót és a babérlevelet. Amikor a bab megpuhult kiveszem a babérlevelet.
A lisztet elkeverem a tejszínnel és hozzáadom a babhoz. Ha újra felforr hozzáöntöm a teáskanálnyi ecetet és még 1 percig főzőm.
Ezt már rég készítettem és nem emlékszem a mennyiségekre. :(



Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
2-3 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 dl zabtejszín
2 evőkanál zabliszt

A sárgaborsót előző este beáztatom.
Az áztató vízzel együtt lábasba teszem és felengedem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadom a sót, a babérlevelet és a présen átnyomott fokhagymát. Fedő alatt puhára főzöm.
Amikor kész, turmixgépbe öntöm és pürésítem. Visszateszem a lábasba, hozzáadom a zabtejszínt és a kevés vízzel elkevert zablisztet, majd folyamatos keverés közben sűrűsödésig főzöm. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails