2012. február 15., szerda

Bonbon készítése - MOZART KOCKA

Már nagyon-nagyon rég készülök arra, hogy bonbon készítsek. 
Most már nem maradt lehetőségem az esemény időpontjának tologatására, mert valamit ki kellett találnunk a nagyszülők születésnapjára.
Tücsökbogárnál láttam meg ennek a bonbonnak a receptjét, Ő pedig Gesztenyénél.

  
A fiúk nagyon élvezték. Onnantól kezdve, hogy meglátták a marcipánt az asztalon, már bármire rávehetőek voltak.
A végeredmény nagyon finom lett, tényleg mozartos az íze. :)
A nagy eseményhez (első bonbon készítése) azonban az is hozzátartozik, hogy valamit elronthattam, mert nekem nem lett olyan magas mint ahogyan az a többiek képei alapján várható lett volna. De így is mutatós darabkák lettek.
A mogyorókrém miatt sajnos ez nem tejmentes recept, de igyekszem ezt is megoldani majd.


Mozart kockák
Hozzávalók:
20 dkg marcipán
15 dkg mogyoró nugátkrém 
(Én a Lidl-ben vettem, Tücsökbogár Aldiban, Hoferben beszerezhető Bella márkájút ajánlja.)
1 marék darált pisztácia
csokikrém:
10 dkg 60%-os étcsokoládé
0,3 dl tejszín
csokis bevonat:
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
dísz:
transzfer fólia 

A kerámia tálat kibéleltem sütőfóliával, mert úgy könnyű kiemelni a masszát. 
A marcipánt felét a tál méretére nyújtottam  és a tál aljába tettem. 
A mogyorós nugátkrémet 20 másodpercre a mikróba tettem, hogy kicsit kenhető legyen és a marcipán tetejére kentem, majd a hűtőbe tettem.
Ezalatt elkészítettem a csokikrémet. A tejszínt fél percig melegítettem mikróban, majd beletördeltem a csokoládét és addig kevergettem míg felolvadt. Amikor kihűlt, a hűtőből kivett nugátkrém tetejére öntöttem és szépen elkentem. Ismét visszatettem a hűtőbe. 
A pisztáciát aprítógépben ledaráltam, majd a maradék marcipánnal átgyúrtam, a tál méretére nyújtottam és a kicsit megszilárdult csokikrém tetejére tettem, majd ismét hűtő. 
Másfél óra múlva elkezdtem felkockázni, de a nugátkrém kinyomódott a kockákból. Mivel már este volt, ezért visszatettem egész éjszakára a hűtőbe. Így reggel tökéletesen tudtam szeletelni. :))
A csokit gőz felett felolvasztottam és hozzákevertem az olajat. Az első kocka mártogatása után rájöttem ez nekem nem fog menni. Túl sűrű volt a csoki,  nagyon sok tapadt rá a kockára.
Ezért azt találtam ki, hogy nem mártogatom, hanem a tetejére kentem a csokimázat.
A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobb kockára  vágtam és a frissen felkent csokira tettem. Amikor a csoki megdermedt, levettem a fóliát.
A képen látszik, hogy nem mindenhol oldódott le a festék a fóliáról. De az első elkeseredés után, amit a bonbon magassága okozott, nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel.


3 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon szép lett. A magasságáról csak annyit mondanék, hogy szerintem te nagyobb kockákra vágtad és a szélességéhez képest tűnik laposabbnak, hidd el a miénk sem volt magasabb ez a dobozos képekből is látszik.

    VálaszTörlés
  2. Hú, azta! Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails